Novice

Novice 04 Oktober 2017

Cvetoča preproga

Cvetoča preproga

V nedeljo, 1. 10. 2017 smo študentje Biotehniškega centra Naklo pričeli z izdelavo cvetlične preproge, s katero smo v okviru mednarodnega projekta Dan starih staršev, želeli poudariti kako pomembne so medgeneracijske vezi. Nedelja je bila čudovita in upravičeno se je na ta dan organiziral tudi Čarobni dan v Arboretumu. Ko smo pripravljali temelje za naš projekt, smo najprej izmerili ustrezno površino, ki smo jo pokrili z folijo. Nanjo smo položili plošče cvetličarskih gob za sveže cvetje. Prvi motiv, ki je mednarodno prepoznavni znak projekta smo locirali na sredino preproge. Okoli pa smo začeli oblikovati motive cvetja. Pri tem delu so se nam pridružili obiskovalci z otroci in res smo pletli medgeneracijske vezi.

Pred tremi leti smo naredili cvetlično preprogo posvečeno miru, v izmeri 50 m², lansko leto smo s cvetlično preprogo (107 m²) obeležili Dan starih staršev. Letos naš cvetlični izziv meri 120 m².

Porabili smo 16932 rezanih cvetov in zelenja, 1123 lončkov mačeh, 1000 bilk okrasnih trav,  45 barvnih gob in 83 plošč (110 m²) zelenih gob za sveže cvetje. To vse smo prekrili s travno rušo, hortenzijami, trajnimi astrami, pajkovkami, žametnicami, cinijami, dalijami in okrasnimi travami.

Kot smo že omenili osrednji motiv prikazuje dedka in babico, s katerima smo obeležili njun dan. Okoli njiju krasijo različni motivi, kot so rožice, srčki, krogi, kateri so bili tudi delo mlajših generacij, saj je to dan, ki med seboj povezuje različne generacije.

Delo je potekalo 4 dni, od nedelje, 1. 10. 2017 do 4. 10. 2017, 20 študentov Višje strokovne šole Biotehniškega centra Naklo, iz smeri hortikulture. 

Cvetje in travno rušo je sponzoriral Arboretum Volčji Potok, cvetličarske gobe pa podjetje Smithers OASIS. Mentorica in vodja projekta je bila dr. Sabina Šegula, s pomočjo koordinatoric Mojce Jenko in Urške Goltnik, v sklopu predmeta Poslovanje vrtnarskega podjetja. Pri izvajanju tega projekta smo študentje opravili tudi del vaj predmeta Oblikovanje in urejanje prostora z rastlinami. Na terenu smo se naučili timskega dela, utrjevali smo znanje o okrasnih rastlinah, spoznavali načela oblikovanja – oblike, barve, strukturo in teksturo okrasnih rastlin.

Lepo vabljeni v Arboretum Volčji Potok na ogled cvetlične preproge, katera bo krasila del pri Deželi pravljičnih junakov (pri upravni enoti), približno 4 mesece.

Študentje BC Naklo