Novice

Novice 05 April 2017

Ceneje v vrtnično razpoloženi Arboretum

Za vse Ljubljančane, ki se redno vračajo v Arboretum Volčji Potok po sprostitev, znanje, razvedrilo ali igro, prinaša leto 2017 dobrodošlo spremembo. Sezonska karta bo za občane mestne občine Ljubljana cenejša.

Doslej so bili podobne ugodnosti deležni Kamničani, Domžalčani in prebivalci sosednjih občin, ki so z Arboretumom Volčji Potok sklenile poseben dogovor. V letu 2017 se jim pridružuje Ljubljana: Ljubljančani bodo lahko letos kupili sezonsko karto za 36 € za odrasle in 20 € za otroke. Karta odpira vrata za neomejeno število obiskov, mora pa biti opremljena s fotografijo in ni prenosljiva. Ob nakupu sezonske karte prinesite s seboj fotografijo in veljaven osebni dokument.

Letošnje leto sta se MO Ljubljana in Arboretum Volčji Potok združena še v enem projektu in to je Kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic, ki bo od 11. do 14. junija. Gostje bodo bivali v Ljubljani, dva dni strokovnega programa pa se bosta odvila tudi v Arboretum Volčji Potok. Kongres organizira Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije, ki sta ga s svojimi službami podprla MOL in Arboretum.

Ljubljana se bo svetovni javnosti pokazala kot mesto vrtnic: ima župana, ki je naklonjen vrtnicam ja za mesto pridobil vrtnico 'Ljubljana', ima zelo lep mestni rozarij v parku Tivoli in vrtnice na javnih površinah. Med kongresom bo Ljubljana svetovna prestolnica vrtničarjev. Obiskalo jo bo vsaj 150 rožnih navdušencev in strokovnjakov - 130 je že prijavljenih in to dobesedno iz vseh koncev sveta.

Arboretum Volčji Potok je zaradi kongresa temeljito prenovil in razširil svoj rozarij. Če je bilo pred dvema letoma v njem 300 sort različnih vrtnic, jih je zdaj 900. Pri izbiri novih vrtnic so iskali zlasti sorte, ki so odpornejše proti rastlinskim boleznim. Svojstvena zanimivost je 185 sort iz Srednje in Vzhodne Evrope, ki jih ni na enem mestu zbral še noben drug rozarij. Junijski kongres se namreč vsebinsko osredotoča na ta del Evrope, ki je preostalemu vrtničnemu svetu velika neznanka.

Polega starega rozarija nad pristavo so močno razširili nasad vrtnic v ravninskem delu Arboretuma. Tam so dobili prostor visokorasli rožni grmi. Cvetoče vrtnice bodo od druge polovice maja naprej izjemno doživetje za vse čute in to v množini, ki je doslej pri nas nismo poznali. Vsaka sorta je zastopana z več primerki in če bi v Arboretumu prešteli prav se grmiče, bi prišlo do številke 4.000 vrtnic. Ne le letos, tudi v prihodnje bodo vrtnice še en magnet za obiskovalce v parku, ki leži na pragu Ljubljane.

Besedilo: Matjaž Mastnak

Vrtnica Ljubljana v Arboretumu 

Greda z vrtnico 'Ljubljana' ob novem dostopu v rozarij Arboretuma Volčji Potok.