Novice

Novice 14 Junij 2019

Vrtnični vikend

Tisoči grmičkov, grmov in popenjavih vrtnic niso samo paša za oči in nos, temveč celostno doživetje, ki prevzame človeka v celoti. Pridite z odprtimi očmi, odprtim nosom in odprto dušo in se jim pustite zapeljati! 

Ko se prepustite čarom rožnega vrta, ki se kopa v cvetju in vonju, boste prestopili v svet, ki ga še ne poznate.

Vrtnice

Kliknite za več fotografij

Preberite več...
Novice 10 Junij 2019

Od cveta do muzejskega predmeta

Arboretum Volčji Potok in Medobčinski muzej Kamnik nudita skupno ponudbo OD CVETA DO MUZEJSKEGA PREDMETA, ki vključuje posebne popuste pri nakupu vstopnice, če si v istem dnevu ogledate oba bisera kulturne dediščine.

Ob predložitvi plačane vstopnice - na eni ali drugi lokaciji - dobite popust pri vstopnini drugega bisera (park ali muzej).

 

Cena znižane vstopnice:

Arboretum Volčji Potok:
Odrasli 8,00 €
Upokojenci 6,50 €
Študentska, dijaška 6,50 €

Medobčinski muzej Kamnik
Odrasli 2,50 €
Upokojenci 2,00 €
Mladina 1,00 €

Akcija velja v letu 2019.

 

Arboretum Volčji Potok je biser slovenske vrtne kulture. Je javni  park, ki se razteza na  85 ha površine ob potokih in livadah ob gozdu. V krajinsko oblikovanih zasaditvah je na ogled več kot 3000 vrst in sort okrasne drevnine in drugega rastlinja. Arboretum je namenjen vsem generacijam in vreden ogleda  v vseh letnih časih. 

V Medobčinskem muzeju na gradu Zaprice pa je predstavljena kulturna dediščina s širšega kamniškega območja, ki so jo ustvarjali in živeli naši predniki. Na ogled so zanimive razstave, ki vam ponujajo drugačen vpogled v zgodbe muzejskih predmetov in ozadja umetniških del. Za najmlajše pa je poskrbljeno v pedagoških kotičkih.

Grad Zaprice

Grad Zaprice

MMK

 

Preberite več...
Novice 05 Junij 2019

Ugodni nakupi v vrtnem centru

V vrtnem centru smo pripravili novo akcijo: 25 % popust za vse iglavce, listavce in balkonsko cvetje (tudi enoletnice). Akcija velja od 6. do 22. 6. 2019. Vabljeni v Vrtni center Arboretum v Volčjem Potoku in Medlogu. 

Vrtni center Arboretum

 

 

Preberite več...
Novice 17 Junij 2019

Vrtnica leta

Letošnje izbiranje najlepše vrtnice na Slovenski dan vrtnic je bilo omejeno na sorte v spodnjem rožnem vrtu. Največ glasovnic je bilo za vrtnico 'Eden Rose' in takoj nato za 'Pierre de Ronsard'. To sta v resnici dve imeni za isto vrtnico, tako je da zmagovalka vse druge premagala z naskokom. 

Vrtnica leta 'Eden Rose'

Gre za popenjavo vrtnico, ki ljubi sonce in toploto. Nič čudnega, saj je francoskega porekla. Ustvarila so jo ženska roka, znanje, izkušnje in intuicija, vse združeno v  gospe Marie-Louise Meilland. Sorta je nastala leta 1987 in je kmalu postala svetovna uspešnica. Njeno izvirno ime je 'Pierre de Ronsard', za vse nekulturne nacije, ki razumejo samo angleško, pa jo tržijo kot 'Eden Rose 88'. 

Že leta 2006 je bila sorta uvrščena v Izbor slavnih Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic. V Arboretumu Volčji Potok je že bila izbrana za najlepšo in sicer leta 2012.

Marie-Louise Meilland, ki so jo vsi imenovali Louisette (slov. Lojzka) je k Meillandovim primožila leta 1939, ko je bila stara 19 let. Bila je iz vrtnarske družine, ki je imela drevesnico za vrtnice, prav tako njen ženin Francis. Rodila je dva otroka in že leta 1958 odovela. Žlahtniti je začela še kot dekle in prve križance ustvarila pri petnajstih. S sorto 'Pierre de Ronsard' je zaključila svojo rožno zapuščino, ki šteje 120 sort. Leta 1987, ko je sorto 'Pierre de Ronsard' ustvarila, je tudi umrla. Kronski uspeh spoštovanje vrednega življenjskega opusa.

Preberite več...
Novice 28 Maj 2019

3. državno tekmovanje v drevesnem plezanju

V Arboretumu Volčji Potok bo v soboto, 8. junija 2019, potekalo 3. državno tekmovanje v drevesnem plezanju. Ob 10. uri bo uradna otvoritev tekmovanja, ob 15.00 podelitev nagrad.

Drevesno plezanje

Tekmovalci bodo pokazali svoje spretnosti v petih disciplinah:

  1. Delovno plezanje
  2. Metanje žogice
  3. Hitrostno plezanje
  4. Foot lock
  5. Reševanje ponesrečenca

Letošnja novost je, da se bodo tekmovalci lahko preizkusili na dodatni neobvezni disciplini - vzpon in spust na čas po enojni vrvi.

Obiskovalci vabljeni, da si ogledate, kako spretno bodo tekmovalci plezali po visokih drevesih.

Video z lanskoletnega tekmovanja: https://youtu.be/k7vyGwi0ZTI

 

Informacije za tekmovalce:

Zbirno mesto za tekmovalce je ob 8. uri na dvorišču uprave Arboretuma. Sledil bo pregled opreme in predstavitev tekmovalnih disciplin. Obvezna prijava za tekmovalce na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Prijavnina za tekmovalce je 50 €, poravnate jo z gotovino na dan tekmovanja. V ceno je vključen topel obrok, delovna majica in bogate nagrade za zmagovalce.

 

 

Preberite več...
Novice 21 Maj 2019

Umetna energijska točka v Arboretumu Volčji Potok

»O, občutki ... umirjeno, breztelesno, misli izginejo, kot da te mati Zemlja objame v čudovito ljubečo energijo, kjer se počutiš varno, ljubeče, neskončno ... mogočno.«

Umetna energijska točka kot vir dobrega počutja in harmonizacije pretoka energije v telesu 

V naravi potekajo tokovi energije po zemeljskih meridianih. Ti tokovi se pojavljajo tako na površini in se prilagajajo zemeljskemu reliefu, kot tudi pod zemljo in na določenih sedimentnih prelomnicah pridejo na površje kot vir energije naravnih energijskih točk.

Ljudje so ugotovili, da lahko te energijske točke uporabijo za različne namene, tako za izboljšanje splošnega psihofizičnega počutja, kot tudi za zdravljenje. Na to, kje v naravi nastanejo take energijske točke, ne moremo vplivati. Lahko pa s tehnologijo UET praktično kjer koli umestimo v prostor umetno energijsko točko, ki v osnovi simulira delovanje naravnih energijskih točk. Vendar pa je vanjo vključena tudi komponenta zdravilne energije svetlobe, ki se v UET enoto injicira na poseben način. 

Korotkov, ruski znanstvenik, je pionir elektrofotonike. To je veda, ki omogoča vpogled v energetsko polje človeka in s tem olajša diagnoze neravnovesja v telesu. Med drugim je ugotovil, da z uporabo energije svetlobe odstranimo energijske blokade in telo začne uporabljati svoje naravne samozdravilne sposobnosti. Naše celotno bitje postane skladno, uravnoteženo in izboljšuje naše razpoloženje: energijsko, duševno in fizično. S tem dosežemo, da naša UET deluje v širšem spektru kot delujejo naravne energijske točke.

Vabimo vas, da preizkusite delovanje umetne energijske točke, ki je postavljena kot reprezentativni objekt v Arboretumu Volčji Potok.

Umetna energijska točka v Arboretumu

Za postavitev UET smo na travnati površini oblikovali krog premera 360 centimetrov, v katerem se v središču nahaja enota UET. Krog smo oblikovali s kremenčevim peskom, ter na zunanjem delu namesti šest klopc v obliki pravilnega šestkotnika.

Pri radiestezijskem energetskem pregledu smo ugotovili:

  • umetna energijska točka oddaja energijo 25.000 enot po Bovisu, kar pomeni, da smo zapustili fizični nivo in prišli na višje nivoje nihanja;
  • močan uravnotežen vesoljski in zemeljski pretok energije;
  • meritev nihalnega mesta je na visokem spiritualnem nivoju;
  • energijska točka oddaja vijolično radiestezijsko barvo, ki je povezana z žlezo epifizo, kar blagodejno učinkuje na spanje. 

Tu kanaliziramo energijo iz vesolja in prehajamo v stik s svojim višjim jazom. Predstavlja povezavo z vsem, kar je onstran omejene zavesti telesa in nam omogoča, da se izražamo v višjih duhovnih nivojih. Z meditacijo skozi to čakro vdihnemo - vsrkamo prano neposredno iz vesolja.

ENERGIJE NA MESTU UMETNE ENERGIJSKE TOČKE DELUJEJO POZITIVNO, PROSTOR JE PRIPOROČLJIV ZA DOBRO POČUTJE LJUDI IN MEDITACIJE.

Umetna energijska točka v Arboretumu

 

Pripravil: Gregor Pešak

Za več informacij pišite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali pokličite 040 266 798.

 

 

 

 

Preberite več...
Novice 20 Maj 2019

Kamnik je zlata turistična destinacija

Ocenjevalna komisija sklenila, da je Kamnik ena izmed ocenjevanih destinacij, ki je »najbolj napredovala« in si zasluži napredovanje iz srebrnega v zlati znak.

Slovenska turistična organizacija in Zavod Tovarna trajnostnega turizma sta Občini Kamnik podelila znak Slovenia Green Destination Gold. Občina Kamnik je sicer leta 2016 pridobila srebrni znak zelene destinacije, v postopku obnovitve znaka pa je ocenjevalna komisija sklenila, da je Kamnik ena izmed ocenjevanih destinacij, ki je »najbolj napredovala« in si zato zasluži zlati znak. Do sedaj je zlati znak Slovenia Green Destination imelo šest destinacij Ljubljana, Podčetrtek, Bled, Rogaška Slatina, Komen in Miren Kras. Aktivnosti v postopku ponovnega ocenjevanja je vodil Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Arboretum Volčji Potok je ena od top atrakcij, ki jih enostavno ne smete zamuditi, ko obiščete Kamnik!

 

Preberite več...
Novice 07 Maj 2019

Prosta delovna mesta

Iščemo pomoč najmanj 2 oseb za opravljanje vrtnarskih in vzdrževalnih del. Kandidati so lahko študenti, možna je tudi zaposlitev za določen čas.

Gre za delo na terenu, v parku in na pridelovalnih površinah. Delo je fizično zahtevno in zahteva upravljaje kmetijskih strojev in ročne mehanizacije.

Zaželene so izkušnje na podobnih delovnih mestih in tekoče znanje slovenskega jezika ter veščine komuniciranja s strankami.

Pričetek dela: takoj

Ponudbe pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

 

 

Preberite več...
Novice 16 April 2019

Dolina miru in Arboretum Volčji Potok ob 100. obletnici rojstva Franceta Štiglica

Ob 100. obletnici rojstva Franceta Štiglica (1919-1993) Slovenska kinotekaSlovenski filmski center in Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS v sodelovanju s številnimi organizacijami, tudi Arboretumom Volčji Potok, in s podporo Ministrstva za kulturo RS v letu 2019 pripravlja številne dogodke.

Projekt je posvečen življenju in delu Franceta Štiglica, ki je eden najvidnejših slovenskih filmskih ustvarjalcev, odigral pa je tudi pionirsko vlogo pri nastajanju slovenskega profesionalnega filma.

Dolina miru in Arboretum

Prizorišče snemanja prizorov filma

Film Dolina miru se je pričel snemati leta 1956. Scenarij je napisal tedaj mladi slovenski pisatelj Ivan Ribič, ki ga je najprej postavil v Severno Korejo. Kmalu pa so prizorišča za film našli kar doma – v dolini pri Suhem dolu med Polhograjskim hribovjem in Žirovskim Vrhom, v Poljanski dolini nad Gorenjo vasjo, v hribih nad Cerknim, v Arboretumu Volčji Potok itd.

O tem, da je bil Arboretumu Volčji Potok prizorišče snemanja prizorov filma se še danes ohranja ustno izročilo okoliških prebivalcev. Od aprila dalje si je snemalne lokacije v Arboretumu možno ogledati med obiskom parka. Na teh lokacijah bo v okviru projekta “100 let Franceta Štiglica” potekala razstava Dolina miru in Arboretum Volčji Potok ob 100. obletnici rojstva Franceta Štiglica. Razstava z zanimivimi informacijami o režiserju, filmu in snemanju v Arboretumu bo na ogled do 14. julija 2019 v odpiralnem času parka. V parku bomo dolgoročno obeležili snemalne lokacije.

Del poklona režiserju Štiglicu ob 100. obletnici njegovega rojstva pa bo tudi projekcija restavriranega filma Dolina miru s filmskim pogovorom v Arboretumu Volčji Potok. Film bo pod krošnjami dreves predvajan v okviru Filmskih večerov v Arboretumu, ki bodo med 29. in 31. avgustom 2019.

Vse aktivnosti pripravljamo v sodelovanju z nosilci in partnerji projekta “100 let Franceta Štiglica”. Razstavo smo pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Slovenskim filmskim centrom – javno agencijo, ki sta za razstavo in promocijo dogodkov pripravili grafično in slikovno gradivo, povezano s filmom Dolina miru.

Filmske večere v Arboretumu, ki se bodo odvijali na prostem in pod zvezdnim nebom,  bomo pripravili v soorganizaciji s Kulturnim domom Franca Bernika Domžale oziroma Mestnim kinom Domžale, ki bo prispeval celotno tehnično opremo in ekipo za filmske projekcije. Slovenski filmski center bo omogočil oglede digitalno restavrirane različice filma Dolina miru.

Več informacij

Preberite več...
Novice 12 April 2019

Pokažite nam NAJ-magnolijo!

Magnolije so v polnem cvetju in letos so zaradi ugodnega vremena še lepše kot običajno. Poznate kakšno, ki ni samo lepa, ampak tudi zelo velika? Pošljite nam sliko in podatke, kje cveti. Vaše magnolije pričakujemo na našem Facebooku ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Skupaj odkrijmo NAJ-magnolijo!

Magnolija 

Na sliki je skoraj 100 letna magnolija, visoka 10 m, iz Sevnice.

Preberite več...