Novice

Novice 19 Maj 2016

Mednarodna razstava LAND ART SLOVENIA

Landart

Landart

Svetovno srečanje cvetličarjev v Arboretumu Volčji Potok se je pričelo. Na dogodku sodeluje 13 držav (Nizozemska, Belgija, Francija, Madžarska, Italija, Srbija, Španija, Švedska, Slovaška, Kitajska, Velika Britanija, Hrvaška in Slovenija).
Sodelujoče ekipe bodo ustvarjale svoje skulpture med 18. in 20. majem 2016. V Arboretumu so dobili naravni material (veje, leseni nažagani trakovi, lubje, naravni strešniki, skale, manjša debla, vrvi, žaklovina, sadike okrasnih zunanjih rastlin). Dobili so tudi žico, saj bodo skulpture na ogled do januarja 2017. Velikost končnih skulptur bo 4 x 4 metre. Na razpolago so še dodatni naravni materiali. Ekipam pomagajo študentje Hortikulture VSŠ BC Naklo. Več

Land art

Kaj je LandArt?

LandArt, delo z zemljo (izraz je skoval Robert Smithson) ali zemeljska umetnost je umetniško gibanje, kjer je umetniško delo neločljivo povezano s krajino. Je umetniško delo, ki se ustvari v naravi z uporabo naravnih materialov, kot so zemlja, kamen (prodniki, skale, kamni), organska gradiva (hlodi, veje, listje) in voda z vnesenimi materiali, kot so beton, kovina, asfalt ali mineralni pigmenti. To ni umeščanje skulptur v pokrajino, to je nastajanje skulptur po »nareku« pokrajine z materiali, ki so v pokrajini.

LandArt je gibanje v likovni umetnosti, ki se je pojavilo leta 1960 in se razvija od takrat naprej. To je protestni odgovor odgovornih ljudi na dogajanje v naravi, ko je človek v imenu razvoja začel spreminjati celotne pokrajine. Kopanje kanalov, gradnja akumulacijskih jezer, uničevanje gozdov, polj in drugih ekosistemov so sprožili gibanje za skrb za narave in poudarjanje njene lepote. Umetniki so v naravi začeli ustvarjati z naravnimi materiali in nastajale so naravne umetnine.