Avgust bo mesec Filmskih večerov v Arboretumu! Kar 12 večerov, vsak četrtek, petek in soboto med 30. julijem in 22. avgustom, bomo na prostem in pod zvezdnim nebom lahko sproščeno uživali v dobri filmski družbi. Filmske večere pričenjamo z brezplačno projekcijo digitalno restavrirane filmske klasike Ne joči Peter, sledile bodo tri predpremiere (Medena dežela, Ostržek in Corpus Christi), dve posebni projekciji (Kako dobro lažeš ter Marianne & Leonard: ljubezenske pesmi), pester program poletnih filmov pa bo zaključila še ena brezplačna projekcija filma Košarkar naj bo 2, ki je bil med drugim posnet tudi v Arboretumu.

PRODAJA VSTOPNIC

Vstopnice so na voljo pri blagajni Arboretuma Volčji Potok, pri blagajni Mestnega kina Domžale in na vstopnice.arboretum.si, www.kd-domzale.si ter www.mojekarte.si. Cena vstopnice je 5 EUR, projekciji slovenske klasike in mladinskega filma Košarkar naj bo 2 sta brezplačni. Cena vstopnice za otroke, invalide* in brezposelne* je 2,50 EUR. Za invalide na invalidskih vozičkih je vstop brezplačen. Filmoljubcem je na voljo tudi posebni paket vstopnic po ceni 20 EUR za 5 predstav. Za nakup vstopnic lahko vnovčite tudi darilne bone in brezplačne vstopnice Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.
*Za nakup vstopnice po znižani ceni je potrebno predložiti ustrezno dokazilo statusa.

KJE SO PROJEKCIJE IN KDAJ BO PARK ZVEČER ODPRT?

Filmski večeri v Arboretumu se odvijajo na travniku ob vhodu v park Arboretuma Volčji Potok. Projekcije se pričnejo ob 21.00. Vstop v park s filmsko vstopnico je mogoč od 20.00 dalje. S sezonsko vstopnico Arboretuma Volčji Potok je vstop v park na dan projekcij mogoč do 19.00. Sezonska vstopnica za ogled filma ne velja.

ČE BO NAPOVEDANO SLABO VREME?

Ob slabem vremenu se projekcija ob isti uri izvede v dvorani Mestnega kina Domžale (Ljubljanska 61, Domžale), kjer pa je na voljo le omejeno število sedežev, zato bo naslednji dan na voljo še ena dodatna projekcija odpadlega filma in sicer ob 18.00, prav tako v Mestnem kinu Domžale. Za nadomestne projekcije priporočamo rezervacijo, saj je število sedežev v dvorani Mestnega kina Domžale omejeno. Če se nadomestne projekcije ne boste udeležili, lahko svojo vstopnico zamenjate za katerokoli drugo projekcijo na Filmskih večerih v Arboretumu, za katerokoli projekcijo v Mestnem kinu Domžale ali pa se na prodajnem mestu, kjer ste kupili vstopnico, dogovorite za vračilo denarja. Klikni za ogled vremenske napovedi.

TRAVNIK JE NAŠ AVDITORIJ

Projekcije se odvijajo na prostranem travniku, kjer bodo na voljo stoli, razporejeni v primerni varnostni razdalji. Na projekcijo lahko prinesete tudi svoje sedalo ali ležalnik. Če si boste zaželeli posebne filmske izkušnje, bo nekaj mest namenjeno tudi piknik odejam, ki pa jih morate prinesti s seboj. Tudi poletni večeri so lahko hladni, zato priporočamo, da s seboj prinesete še kakšno toplo jopico, ki vas bo grela do konca filma.

FILMSKA KAVARNA

Tik ob prizorišču bo odprta tudi filmska kavarna, kjer bo na voljo filmska pijača in jedača.

Projekcija filma na Filmskem večeru v Arboretumu

SPORED FILMOV

četrtek, 30. julij / 21.00

NE JOČI PETER / brezplačna projekcija

mladinski vojni film / režija: France Štiglic / scenarij: Ivan Ribič / igrajo: Lojze Rozman, Bert Sotlar, Majda Potokar, Zlatko Šugman, Bogdan Lubej / 1964, Slovenija, Jugoslavija / distribucija: Slovenski filmski center / 92′ / slovenščina, 6+ / Partizanska minerja dobita nepričakovano nalogo: na osvobojeno ozemlje morata prepeljati tri otroke. Partizanska komedija, v kateri otroci spoznajo trd vojni vsakdanjik, trdi junaški možje pa svojo še nerazkrito mehko naravo.

Partizanska zgodba z otroki v glavnih vlogah. Dva partizanska minerja dobita častno zadolžitev, da tri vojne sirote prepeljeta iz nevarnega območja, kjer potekajo boji, na varno osvobojeno ozemlje. Na začetku se minerja počutita ponižana, saj si želita kakno večjo akcijo, toda kasneje z otroki postaneta velika prijatelja, še posebej z najmlajšim Petrom, ki je glavni povod za vse smešne ali nežne prizore.


petek, 31. julij / 21.00

MEDENA DEŽELA / predpremiera

dokumentarni film / Medena zemja / režija: Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska / nastopata: Hatidže Muratova, Nazife Muratova / 2019, Severna Makedonija / distribucija: Demiurg / 86′ / Film, v katerem odročna makedonska vasica postane mikrokozmos sodobnega sveta, je portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, pogled v hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu neke ženske.

Globoko v makedonskih gorah, v zapuščeni vasi brez cest, elektrike in tekoče vode, živi Hatidže s svojo ostarelo materjo. Preživlja se z nabiranjem medu divjih čebel, ki ga prodaja v najbližjem mestu, oddaljenem štiri ure hoda. Film, v katerem odročna makedonska vasica postane mikrokozmos sodobnega sveta, je portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, pogled v hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu neke ženske. Epska, a hkrati intimna Medena dežela, polna nepričakovanega humorja in dramatičnih trenutkov, je prvi film v zgodovini oskarjev, ki je bil nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec.

Nagrade: Sundance (velika nagrada žirije in posebna nagrada za fotografijo v kategoriji svetovni dokumentarni film); nominacija za oskarja v kategorijah najboljši mednarodni celovečerec in najboljši dokumentarec; nominacija Evropske filmske akademije za najboljši dokumentarec


sobota, 1. avgust / 21.00

MALI PRINC FAHIM

biografska komična drama / Fahim / režija: Pierre-François Martin-Laval / scenarij: Pierre-François Martin-Laval / igrajo: Assad Ahmed, Gérard Depardieu, Mizanur Rahaman, Isabelle Nanty, Sarah Touffic Othman-Schmitt / 2019, Francija / distribucija: Fivia / 107′ / Topla in zabavna zgodba o Fahimu Mohammadu, osemletnemu priseljencu iz Bangladeša, ki je postal svetovni mladinski prvak v šahu.

Protagonist filma je Nura Mohammad, bangladeški oče, ki se je pred osmimi leti odločil, da zapusti rodno državo in odpotuje v Evropo. V resnici se bo za njim izselila celotna družina, v upanju, da bi lahko tako vsem zagotovili boljšo prihodnost, predvsem pa 8-letnemu sinčku Fahimu, ki že dalj časa dokazuje, da je pravi talent v igranju šaha. Nura obljubi Fahimu, da mu bo v tujini omogočil igranje na črno-beli šahovnici ob mentorstvu najboljših učiteljev. Po prihodu v Francijo pa je vsej družini jasno, da stvari niso tako enostavne, kot so si jih zamislili, in bojazen, da jih lahko v kratkem izženejo iz nove domovine, je v njih še kako prisotna. Ob vsem tem ima tudi Fahim kar nekaj težav pri igranju zato, ker ni francoski državljan. Iz slepe ulice bo družino rešil Sylvain Charpentier (Gerard Depardieu), priletni šahovski prvak, ki se bo posebej zavzel za malega pribežnika in bo Fahimu uspel posredovati velike skrivnosti šaha, a tudi življenja …


četrtek, 6. avgust / 21.00

PROXIMA

akcijska drama / Proxima / režija: Alice Wincour / scenarij: Alice Wincour / igrajo:

Eva Green, Zélie Boulant, Matt Dillon, Aleksey Fateev, Lars Eidinger, Sandra Hüller, Trond-Erik Vassal / 2020, Francija, Nemčija / distribucija: Fivia / 107′ / Astronavtka se pripravlja na enoletno misijo na Mednarodno vesoljski postaji, doma pa bo morala pustiti svojo sedemletno hčerko. Kaj bo to pomenilo za njun odnos?

Sarah (Eva Green) je francoska astronavtka pri Evropski vesoljski agenciji v Kölnu. Je edina ženska v napornem programu. Živi sama s Stello, sedemletno hčerko. Sarah se počuti krivo, da ne more preživeti več časa s svojim otrokom. Njena ljubezen je premočna. Ko je izbrana za ekipo celoletne vesoljske misije, imenovane »Proxima«, to ustvari pravi kaos v njunem odnosu.


petek, 7. avgust / 21.00

OSTRŽEK / predpremiera

pravljična drama / Pinocchio / režija: Matteo Garrone / scenarij: Matteo Garrone, Massimo Ceccherini, po knjigi Carla Collodija / igrajo: Federico Ielapi, Roberto Benigni, Gigi Proietti, Rocco Papaleo, Massimo Ceccherini, Marine Vacth / 2019, Italija, Francija / distribucija: Cinemania / 125′ / Roberto Benigni in režiser Matteo Garrone (Gomora, Resničnost) vdahneta novo življenje priljubljeni zgodbi o leseni lutki, ki oživi v rokah starega rezbarja.

Stari rezbar Pepe izdela lutko. Potem pa se zgodi nekaj čudežnega: lesenjaček začne govoriti, hoditi, tekati in jesti kot vsak drug fant. Pepe ga poimenuje Ostržek in ga vzgaja kot lastnega sina. A biti priden ni lahko … Režiser Matteo Garrone (Gomora, Resničnost) in igralec Roberto Benigni vdahneta novo življenje priljubljeni zgodbi o leseni lutki, ki oživi v rokah starega rezbarja. Zvesta, a hkrati zelo osebna priredba klasike Carla Collodija pričara fantastični svet skrivnosti in čudežev, postavljen pred realistično ozadje ruralne Italije poznega 19. stoletja. Brezčasna pravljica za vse generacije.


sobota, 8. avgust / 21.00

KONJE KRAST

drama / Ut og stjaele hester / režija: Hans Petter Moland / scenarij: Hans Petter Moland, Per Petterson / igrajo: Stellan Skarsgard, Tobias Santelmann, Jon Ranes, Bjřrn Floberg, Danica Curcic, Sjur Vatne Brean, Gard B. Eidsvold, Pĺl Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Tone Beate Mostraum / 2019, Norveška, Švedska, Danska / distribucija: Cinemania / 123’ / Drama o ljubezni, izgubi, krivdi in zapuščini nacizma na Norveškem, posneta po istoimenski knjižni uspešnici Pera Pettersona.

November leta 1999. Sedeminšestdesetletni Trond Sander se po ženini smrti odseli iz Osla v majhno vasico na vzhodu Norveškega. Stoletje se bliža koncu in zdi se, da se končuje tudi njegovo življenje. Nekega zimskega večera spozna novega soseda Larsa, za katerega se izkaže, da je njegov stari znanec iz mladosti. Srečanje začne v njem prebujati spomine na leto 1948, ko je poletje preživljal z očetom v preprosti leseni koči ob reki. Spomini na dolge popoldneve v gozdu, jezdenje konjev in sečnjo dreves ga navdajo z občutki sreče, a mu v um prikličejo tudi prizore usodnih dogodkov, ki so obema spremenili življenje. Drama o ljubezni, izgubi, krivdi in zapuščini nacizma na Norveškem, posneta po istoimenski knjižni uspešnici Pera Pettersona.

Nagrade: Berlinale 2019 (srebrni medved za izjemen umetniški prispevek)


četrtek, 13. avgust / 21.00

POD BELIMI PEČINAMI

drama / Hope Gap / režija: William Nicholson / scenarij: William Nicholson / igrajo: Annette Bening, Bill Nighy, Josh O’Connor, Aiysha Hart, Ryan McKen / 2019, Velika Britanija / distribucija: Fivia / 100′ / Globoko oseben film, v katerem režiser secira zakon lastnih staršev, je čustveno silovita, a tudi nežna in humorja polna zgodba o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

Ljubeči starejši par Grace in Edward (Annette Bening in Bill Nighy) bo v drami režiserja Williama Nicholsona razvozlal številne zaplete pri ločitvi in razložil muhaste tokove dolgoletne ljubezni. Grace in Edward sta skupaj že 33 let. Da bi praznovala to priložnost sta povabila svojega v Londonu živečega sina Jamieja, da ju obišče na domu na obali Sussexa, kjer slikovite bele pečine gledajo na odprto morje. Kljub videzu je njuna komunikacija na najnižji točki. Grace očita Edwardu premalo navdušenja nad življenjem, Edward pa se v zakonu že dolgo počutil povsem neustreznega. Prišla sta do stopnje, ko Edward zapušča Grace zaradi druge ženske. Odločitev bo povzročila nenehen nemir za vse vpletene.  Globoko oseben film, v katerem režiser secira zakon lastnih staršev, je čustveno silovita, a tudi nežna in humorja polna zgodba o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

Pod belimi pečinami


petek, 14. avgust / 21.00
Zaradi slabe vremenske napovedi, je projekcija prestavljena v Mestni kino Domžale.

KAKO DOBRO LAŽEŠ / posebna projekcija

Kriminalka / The Good Liar / režija: Bill Condon / scenarij: Jeffrey Hatcher, po romanu Nicholasa Searleja / igrajo: Helen Mirren, Ian McKellen, Russell Tovey, Jim Carter, Mark Lewis Jones, Laurie Davidson, Phil Dunster / 2019, Velika Britanija, Nemčija / distribucija: Filmbankmedia / 109′ / Prekaljeni prevarant Roy Courtnay si je izbral svojo naslednjo tarčo: pred kratkim vdovelo Betti McLeish, vredno nekaj milijonov funtov. A kaj, ko se preprosta prevara spremeni v igro mačke z mišjo, v kateri bo zmagovalec odnesel vse.

Prekaljeni prevarant Roy Courtnay si je izbral svojo naslednjo tarčo: pred kratkim vdovelo Betti McLeish, vredno nekaj milijonov funtov. Obral jo bo do zadnjega fičnika, a kaj, ko se preprosta prevara spremeni v igro mačke z mišjo, v kateri bo zmagovalec odnesel vse. Napeta kriminalka o zakopanih skrivnostih, branju med vrsticami in lahkotnosti laganja. V filmu prvič skupaj na velikem platnu blestita igralski legendi Helen Mirren in Ian McKellen.


sobota, 15. avgust / 21.00

ZLATI ČASI

romantična komedija / La belle epoque / režija: Nicolas Bedos / scenarij: Nicolas Bedos / igrajo: Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier, Fanny Ardant, Pierre Arditi, Denis Podalydès, Michaël Cohen / 2019, Francija, Belgija / distribucija: Fivia / 115′ / Victorjev (Daniel Auteuil) zakon z Marianne je na veliki preizkušnji, dolker ne sreča lastnika podjetja, ki mu omogoči podoživeti nepozabni teden izpred 40 let, ko je spoznal svojo veliko ljubezen.

Victorjeva (Daniel Auteuil) poroka z Marianne (Fanny Ardant) je na veliki preizkušnji – dokler ne sreča Antoina (Guillaume Canet), lastnika podjetja, ki ljudem omogoča izvedbo različice »potovanja skozi čas«. Tako obišče prizorišče, v katerem podjetje ponuja svojim strankam priložnost, da se potopijo nazaj v dobo po njihovi izbiri. Victor se odločil podoživeti najbolj nepozaben teden svojega življenja – tistega, ko je pred 40 leti spoznal svojo veliko ljubezen. Film je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Cannesu leta 2019.


četrtek, 20. avgust / 21.00

MARIANNE & LEONARD / posebna projekcija

dokumentarni film / Marianne & Leonard – Words Of Love / režija: Nick Broomfield / scenarij: Nick Broomfield, Marc Hoeferlin / igrajo: Nick Broomfield, Marianne Ihlen, Leonard Cohen, Nancy Bacal, Jeffrey Brown, Judy Collins, Ron Cornelius / 2019, Kanada, Velika Britanija / distribucija: Park Circus / 101′ / Dokumentarec o zapletenem razmerju med Leonardom Cohenom in njegovo norveško muzo Marianne Ihlen, hkrati pa režiserjev osebni poklon dolgoletni prijateljici.

Ljubezenska zgodba se je začela v šestdesetih letih na idiličnem grškem otoku Hidra, kjer sta se tedaj neznani Leonard Cohen in Marianne Ihlen, ločenka z majhnim otrokom, srečala v boemski skupnosti umetnikov, pisateljev in glasbenikov. Film sledi njunemu razmerju od zgodnjih dni na otoku, časa »svobodne ljubezni«, skozi obdobje, ko je Cohen kot uspešen glasbenik prepotoval svet, pa vse do leta 2016, ko sta umrla le nekaj mesecev narazen. Dokumentarec o zapletenem razmerju med Leonardom Cohenom in njegovo norveško muzo Marianne Ihlen, hkrati pa režiserjev osebni poklon dolgoletni prijateljici.


petek, 21. avgust / 21.00

CORPUS CHRISTI / predpremiera

drama / Boże Ciało / režija: Jan Komasa / scenarij: Mateusz Pacewicz / igrajo: Bartosz Bielenia, Eliza Rycembel, Aleksandra Konieczna, Tomasz Ziętek, Leszek Lichota, Łukasz Simlat / 2019, Poljska / distribucija: Demiurg / 116′ / Ko Daniela iz poboljševalnice pošljejo na delo v mizarsko delavnico na drugem koncu države, se začne pretvarjati, da je duhovnik in po naključju prevzame lokalno župnijo.

Dvajsetletni Daniel v poboljševalnici doživi duhovno prebujenje. Hoče postati duhovnik, a to zaradi njegove kriminalne preteklosti ni mogoče. Ko ga pošljejo na delo v mizarsko delavnico v malem kraju na drugem koncu države, se začne pretvarjati, da je duhovnik, in po naključju prevzame lokalno župnijo. Prihod mladega, karizmatičnega župnika je tudi priložnost, da vaška skupnost pozabi na nedavno tragedijo, ki je razdelila prebivalce in se vrne na pot sprave.

nagrade: nominacija za Oskarja za najboljši tuji film; Giornate degli Autori, Benetke – nagrada Europa Cinemas Label; El Gouna Film Festival – najboljši igralec; Chicago Inernational Film Festival – najboljši igralec; Palm Springs IFF – najboljši igralec


sobota, 22. avgust / 21.00

KOŠARKAR NAJ BO 2 / brezplačna projekcija

družinska komedija / režija: Boris Bezič / scenarij: Primož Suhadolčan / igrajo: Klemen Kostrevc, Matija Brodnik,  Gaja Filač, Domen Novak, Marko Miladinović, Gojmir Lešnjak Gojc, Lado Bizovičar / 2019, Slovenija / distribucija: Reit / 80’ / v slovenščini, 7+ / Vračajo se Ranta in njegovi prijatelji, novi košarkarski izzivi in prve ljubezenske težave.

Vračajo se Ranta in njegovi prijatelji, novi košarkarski izzivi in prve ljubezenske težave. Osnovna šola je za filmske junake že skoraj pri kraju. Poletje trka na vrata, pred Rantovim moštvom pa je najpomembnejša košarkarska tekma njihovih življenj … jim bo uspelo zmagati na vseh področjih? Filmska druščina se trudi z zadnjimi šolskimi obveznostmi, preden bodo končno zaključili šolsko leto, košarkarsko ekipo, ki še naprej zagrizeno trenira pod strogim vodstvom učitelja telovadbe Salte, pa čaka pomembna tekma na državnem nivoju, ki je ne smejo izgubiti. Žog (in še česa) jim tokrat ne premeša le nasprotnik, ampak tudi novi soigralec, ki ga sprejmejo v ekipo, da bi jim prinesel zmago.