Novice

Novice 29. Juli 2019

Filmski večeri v Arboretumu

Med 29. in 31. avgustom 2019 bodo prvič na sporedu »Filmski večeri v Arboretumu«. Izvedbo filmskih večerov bo omogočil Kulturni dom Franceta Bernika Domžale oziroma Mestni kino Domžale v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok.

Četrtek, 29. 8., ob 20.30
projekcija digitalne različice filma Dolina miru (France Štiglic, 1956, arhiv Slovenskega filmskega centra) s filmskim pogovorom, ki ga vodi Jure Matičič (Mestni kino Domžale). Ob 19.30 je vodenje po filmskih lokacijah z Matjažem Mastnakom (Arboretum Volčji Potok). Dogodek je del projekta “100 let Franceta Štiglica”. Vstop prost.

Dolina miru

Arboretum Volčji Potok je bil s svojimi edinstvenimi parkovnimi prizori izbran za kuliso filmu Dolina miru (1956). Film je bil sneman na več lokacijah v paku. Ob obeležju 100-letnice rojstva režiserja filma Franceta Štiglica bo film predvajan prav na samem prizorišču, kjer je nastajal – v Arboretumu Volčji Potok.  Slovenski filmski center je omogočil ogled digitalno restavrirane verzije filma Dolina miru v okviru Filmskih večerov v Arboretumu. Postopek digitalne restavracije je leta 2016 izvedlo podjetje Iridium Film v Ljubljani (Bojan Mastilović, Janez Ferlan). 

O filmu:
Dolina miru /drama / režija: France Štiglic / scenarij: Ivan Ribič / igrajo: John Kitzmiller, Tugo Štiglic, Eveline Wohlfeiler / 1956, Jugoslavija / distribucija: Slovenski filmski center / 88’ / 7+

Zgodnja klasika jugoslovanskega vojnega filma v režiji Franceta Štiglica, ki je igralcu Johnu Kitzmillerju leta 1957 prinesla nagrado za najboljšo moško vlogo v Cannesu, je bila ob svoji šestdesetletnici in v restavrirani različici leta 2016 kot prvi slovenski film predstavljena v prestižni sekciji Canske klasike. 
Po ameriškem bombardiranju slovenskega mesta med drugo svetovno vojno deček Marko in deklica Lotti, ki je nemškega rodu, ostaneta brez staršev. V sirotišnici začne mala Lotti pripovedovati dečku o dolini, o kateri ji je nekoč pravila babica in kjer vedno vlada mir. Odločena, da poiščeta to »dolino miru«, otroka zbežita iz sirotišnice. Na poti srečata ameriškega pilota Jima. Čeprav so mu za petami nemški vojaki in partizani, se Jim junaško odloči, da ju bo prek sovražnega ozemlja pospremil do cilja.
Zgodnja klasika jugoslovanskega vojnega filma v režiji Franceta Štiglica, ki je igralcu Johnu Kitzmillerju leta 1957 prinesla nagrado za najboljšo moško vlogo v Cannesu, je bila ob svoji šestdesetletnici in v restavrirani različici leta 2016 kot prvi slovenski film predstavljena v prestižni sekciji Canske klasike.


Petek, 30. 8., ob 20.30
projekcija filma Beli vran / The White Crow (Ralph Fiennes, 2018). Cena vstopnice: 5 EUR.

Beli vran

O filmu:
Beli vran / biografska drama / The White Crow / režija: Ralph Fiennes / scenarij: David Hare po biografiji avtorice Julie Kavanagh / igrajo: Oleg Ivenko, Adele Exarchopoulos, Ralph Fiennes, Louis Hofmann, Chulpan Khamatova / 2018, Velika Britanija, Srbija, Francija / distribucija: Cinemania / 127’

Biografska drama o ključnem trenutku v življenju mladega Rudolfa Nurejeva, ki jo britanski igralec Ralph Fiennes zrežira kot preplet globokega poklona velikemu baletniku in napetega trilerja iz obdobja hladne vojne.
V črno baretko in ozko krojeno obleko odeti mladenič z letalom potuje iz Leningrada v Pariz. Piše se leto 1961 in dvaindvajsetletni Rudolf Nurejev kot član baletne skupine gledališča Kirov prvič prestopa meje Sovjetske zveze. Svetovljanski Pariz ga s svojo prefinjenostjo, umetniškim vrenjem in nebrzdanim nočnim življenjem popolnoma prevzame. Mesto zajema z veliko žlico, a ves čas pod budnim očesom KGB-ja – zlasti potem, ko se večni upornik kljub prepovedi druženja z Zahodnjaki sumljivo zbliža z vplivno Parižanko Claro Saint. A kmalu bo moral sprejeti odločitev, ki bo njegovo življenje in svet baleta zaznamovala za vselej. Biografska drama o ključnem trenutku v življenju mladega Rudolfa Nurejeva, ki jo britanski igralec Ralph Fiennes zrežira kot preplet globokega poklona velikemu baletniku in napetega trilerja iz obdobja hladne vojne.

Sobota, 31. 8., ob 20.30
projekcija filma Pavarotti / Pavarotti (Ron Howard, 2019). Cena vstopnice: 5 EUR. 

Pavarotti

O filmu:
Pavarotti / dokumentarni film / Pavarotti / režija: Ron Howard / scenarij: Cassidy Hartmann, Mark Monroe / nastopajo: Spike Lee, Stevie Wonder, Princesa Diana, Phil Donahue, Luciano Pavarotti, Bono, Nelson Mandela, Plácido Domingo, Nicoletta Mantovani, José Carreras, Zubin Mehta / 2019, Velika Britanija / distribucija: Cinemania / 114’ 

Filmski pogled v življenje in delo operne legende, velikega tenorja Luciana Pavarottija.
Presunljiv in intimen portret legendarnega tenorja in enega najbolj priljubljenih opernih pevcev vseh časov, Luciana Pavarottija. V biografskem dokumentarcu z oskarjem nagrajenega režiserja Rona Howarda (The Beatles: Osem dni na teden) se ikonični nastopi, s katerimi se je Pavarotti zapisal v zgodovino, prepletajo z intimnimi pogovori, intervjuji in še nikoli poprej videnimi posnetki.

 

PRODAJA VSTOPNIC

Vstopnice so na voljo pri blagajni Arboretuma Volčji Potok, pri blagajni Mestnega kina Domžale in na www.mojekarte.si. Cena vstopnice je 5 EUR, projekcija filma Dolina miru je brezplačna. 

Filmski večeri v Arboretumu se odvijajo v parku Arboretuma Volčji Potok.

Vstop v park bo s filmsko vstopnico mogoč od 19.30, projekcije se pričnejo ob 20.30.

S sezonsko vstopnico Arboretuma Volčji Potok je vstop v park na dan projekcij mogoč do 19.00. Sezonska vstopnica za ogled filma ne velja.

V primeru slabega vremena se projekcije izvede v dvorani Mestnega kina Domžale.